skip to Main Content
Έναρξη Προγράμματος Ενίσχυσης της Γονεϊκότητας «Υποστήριξη Εγκύων και Νέων Γονέων κατοίκων μικρών νησιών»

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ενημερώνει για την έναρξη της συνεργασίας της με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης της Γονεϊκότητας «Υποστήριξη Εγκύων και Νέων Γονέων κατοίκων μικρών νησιών». Η υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων στοχεύει στην άρση των ανισοτήτων και συγκράτηση του πληθυσμού στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, ως μέρος του πυλώνα των πολιτικών κοινωνικής συνοχής του νησιωτικού μας πληθυσμού (ν. 4832/2021).

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην προαγωγή της υγείας (σωματικής και ψυχικής) των εγκύων, νέων μητέρων, νέων πατέρων και των βρεφών τους, την ενδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών από την πρώτη κιόλας μέρα του ερχομού των παιδιών και την προσφορά τεκμηριωμένης και επιστημονικής γνώσης για την ομαλή εξέλιξη της περιγεννητικής περιόδου (από την έναρξη της κύησης μέχρι και τη συμπλήρωση του 1ου χρόνου από τον τοκετό) και για τη γονεϊκότητα.

Συγκεκριμένα, μέσω του Προγράμματος θα παρέχονται δωρεάν οι εξής υπηρεσίες:

Α) Μαιευτική φροντίδα και συμβουλευτική

  • Παροχή ομαδικών συνεδριών ψυχοπροφυλακτικής (δηλαδή μαθήματα προετοιμασίας για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα) όπου θα ενημερώνονται οι μέλλοντες γονείς για ζητήματα διατροφής, μητρικού θηλασμού, περιποίησης και φροντίδας του νεογέννητου, παροχής πρώτων βοηθειών σε βρέφη, κα.
  • Εξατομικευμένη παροχή ενημέρωσης και συμβουλευτικής σχετικά με την κύηση, την προετοιμασία για τον τοκετό, τη λοχεία και τη γονεϊκότητα, στις περιπτώσεις ωφελούμενων που θα κριθεί απαραίτητο (π.χ. πολύ προχωρημένη κύηση, κύηση υψηλού κινδύνου, διαδικασία IVF, διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή κ.ά.).
  • Διαδικτυακές συναντήσεις γονέων μεταγεννητικά με τα βρέφη τους στην ηλικία των 3 μηνών και 6 μηνών αντίστοιχα για παρακολούθηση και επίλυση προβλημάτων/ αποριών.

Β) Ψυχολογική υποστήριξη

  • Εκτίμηση του επιπέδου περί γεννητικής ψυχικής υγείας μέσω χορήγησης ψυχομετρικών εργαλείων ατομικά για κάθε ωφελούμενο.
  • Έγκαιρη ανίχνευση – εντοπισμός συμπτωμάτων ψυχικής διαταραχής.
  • Βραχεία ή και συστηματική ψυχοθεραπευτική παρέμβαση από ψυχολόγο ή/και ενεργοποίηση δικτύου παραπομπής, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Ψυχιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση.
  • «Σχολή γονέων»: Ομαδικές Συνεδρίες Ψυχοπροφυλακτικής (ΟΣΨ) με ειδικό ψυχικής υγείας που θα ενημερώνει τους μελλοντικούς γονείς για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και την ανάπτυξη υγιών σχέσεων εντός της οικογένειας.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος δύνανται να είναι:

α) έγκυες γυναίκες, λεχωίδες και νέες μητέρες με βρέφη έως 12 μηνών β) μέλλοντες και νέοι πατέρες με βρέφη έως 12 μηνών

γ) ζευγάρια που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) δ) ζευγάρια που βιώνουν συνθήκη πένθους (π.χ. αποβολή, διακοπή κύησης, ενδομήτριος ή νεογνικός θάνατος).

Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.000 κατοίκων (απογραφή 2021) και συγκεκριμένα στα εξής:

Σαμοθράκη, Σκύρος, Παξοί, Αντίπαξοι, Μεγανήσι, Καστός, Κάλαμος, Ελαφόνησος, Αντικύθηρα, Φούρνοι, Άγιος Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Ανάφη, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάσος, Κέα, Νίσυρος, Κύθνος, Σίφνος, Σέριφος, Κίμωλος, Αμοργός, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Αντίπαρος, Λειψοί, Αρκοί, Μεγίστη, Σύμη, Τήλος, Χάλκη, Γαύδος, Οθωνοί, Ιθάκη, Ύδρα και Αγκίστρι.

Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκινάει την 4η Οκτωβρίου του 2022 και η διάρκειά του θα είναι ένα έτος.

Υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» είναι η κ. Καλλιόπη Λαζαρίδη με την οποία μπορείτε να επικοινωνείτε στο p.lazaridi@fainareti.gr και τηλεφωνικά στο 2109319054.

 

Back To Top