skip to Main Content

Σαρακήνικο

Σε απόσταση 1,5 περίπου χιλιόμετρου από το λιμάνι συναντάμε το Σαρακήνικο, έναν οικισμό ο οποίος προσφέρεται για διαμονή. Έχουμε την δυνατότητα να βρούμε εδώ μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα αλλά και mini market. Και οι λιγοστές ταβέρνες που είναι φτιαγμένες με γούστο και μεράκι και αρκετά περιποιημένες. Το φαγητό είναι αρκετά νόστιμο, μαγειρεμένο με τρόπο παραδοσιακό. Συνιστάται να δοκιμάσουμε τo γνωστό τσιγαριαστό ή κοκκινιστό κατσικάκι, με γεύση μοναδική. Αλλά μπορούμε να βρούμε και φρέσκο ψάρι, το οποίο οι μαγαζάτορες αγοράζουν από ντόπιους ψαράδες. Μπροστά από τα περισσότερα δωμάτια η θέα που αντικρίζουμε είναι ιδιαίτερα σαγηνευτική. Οι αμμόλοφοι που απλώνονται  μπροστά μας αργοπεθαίνουν μέσα στο γαλάζιο της θάλασσας. Στο βάθος τα μάτια μας διακρίνουν την Κρήτη, με τις επιβλητικές κορυφές των Λευκών Ορέων να τρυπούν τον ουρανό. Η διαδρομή προς την θάλασσα το ίδιο μαγική, ανάμεσα από κέδρους και πεύκα, τα οποία προσφέρουν απλόχερα την λαχταριστή σκιά τους. Η παραλία του οικισμού είναι σκεπασμένη με χρυσή αμμουδιά και η θάλασσα που την βρέχει είναι σχετικά ρηχή αλλά πεντακάθαρη.

Άϊ-Γιάννης

Από τo Σαρακήνικο, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και μέσα από μια διαδρομή που μυρίζει έντονα θυμάρι και θρούμπα, συναντάμε τον Αϊ-Γιάννη. Μπροστά μας ξεδιπλώνεται ένα τοπίο μαγικό. Πρόκειται για μια απόμερη παραλία η οποία μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω. Η άγρια ομορφιά της περιοχής θυμίζει και ι από μέρη εξωτικά. Δεν υπάρχει τίποτα τριγύρω. Μόνο λίγο πριν φτάσουμε στον Αϊ-Γιάννη, στην τοποθεσία Φετουφέ με την μικρή βοτσαλωτή παραλία, θα συναντήσουμε μια με δύο ταβερνούλες και ένα mini market πλαισιωμένες από αμμοθίνες και κέδρους. Οι εικόνες που αντικρίζουμε δεν μας κάνουν να απορούμε πως έχει ψηφιστεί ή δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο και προτιμάτε περισσότερο από κατασκηνωτές.

Λαυρακάς

Σε συνέχεια από την παραλία του Άϊ Γιάννη και από βατό μονοπάτι συναντάμε την παραλία Λαυρακάς. Πιστεύεται πως το όνομα προέρχεται από την μινωική λέξη “λάβρυς” δηλαδή τον Μινωικό διπλό πέλεκυ. Στις σπηλιές της περιοχής λέγεται πως κατοικούσε και η μυθική Καλυψώ. Ωστόσο, η απομόνωση και η ηρεμία που θα βρούμε, η ξανθή άμμος και τα διάφανα νερά της θάλασσας καθώς και ένα μικρό ποτάμι με το λιγοστό νερό του το καλοκαίρι που έρχεται προς την θάλασσα μέσα από μια μαγική διαδρομή γεμάτη από πεύκα και κέδρους, θα μας αποζημιώσουν. Επίσης, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, στην άμμο επάνω και κοντά στην θάλασσα υπάρχει ένα πηγάδι με καθαρό, πόσιμο νερό το οποίο χρησιμοποιείται από τους παρευρισκόμενους.

ΠΟΤΑΜΟΣ

Καμαρέλες ή Τρυπητή

Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το λιμάνι Καραβέ βρίσκεται το ακρωτήρι της Τρυπητής, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Εδώ η συνεργασία ανέμου και θάλασσας ανά τους αιώνες σμίλευε ένα αξιοσημείωτο και πασίγνωστο πλέον μνημείο της φύσης, το οποίο αποτελεί και μια από τις χαρακτηριστικές εικόνες του νησιού. Ο βράχος απλώνεται μέσα στην θάλασσα με τρεις καμάρες να σχηματίζονται στα σπλάχνα του και να διαδέχονται η μια την άλλη. Από αυτές τις καμάρες πήρε και το όνομα της η παραλία. Η παραλία χωρίζεται σε δύο μέρη: ανατολικά είναι σκεπασμένη με άμμο και βότσαλο ενώ δυτικά με μεγάλες πέτρες. Πάνω από την νοτιότερη καμάρα έχει κατασκευαστεί μια τεράστια καρέκλα, η μεγαλύτερη καρέκλα της Ευρώπης όπως την αποκαλούν. Η θέα από αυτό το σημείο προς το Λιβυκό Πέλαγος είναι πραγματικά απερίγραπτη.

Πύργος

Άλλη μια παραλία με ψιλή κοκκινωπή αμμουδιά, απόμερη και δύσβατη, μια παραλία για λίγους.

Back To Top