skip to Main Content
Με εθνική υπερηφάνεια γιορτάστηκε το Σάββατο 25 Μαρτίου η μεγάλη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στον Ιερά Ναό της Αγίας Τριάδας τελέστηκε από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Εμμ. Μπικογιαννάκη η πανηγυρική θεία Λειτουργία και η Δοξολογία για την εθνική μας παλιγγενεσία παρουσία εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, Αρχών του νησιού, της εκπαιδευτικής μας κοινότητας και κατοίκων του νησιού. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων και η παρέλαση των δύο μαθητών του νηπιαγωγείου με τη συνοδεία  στρατιωτών από το Φυλάκιο Γαύδου, την οποία παρακολούθησε το σύνολο των κατοίκων του νησιού, αλλά και επισκέπτες που χειροκρότησαν θερμά τους μικρούς μαθητές μας. Οι μικροί μαθητές συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους με την απαγγελία ποιημάτων για τους ήρωες μας και για την ελευθερία.
Χαιρετισμό για την ημέρα απήθυνε η Δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη και τον πανηγηρικό εκφώνησε η εκπαιδευτικός του νηπιαγωγείου του νησιού κ. Μαρία Τσαβιταρόγλου :

“Καλημέρα και χρόνια πολλά

Σεβασμιώτατε παπα-Μανώλη, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωπε της μικρής εκπαιδευτικής μας κοινότητας

Διπλή γιορτή σήμερα

Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την απελευθέρωσή της Χώρας μας  από τον Τούρκικο ζυγό.

Η 25η Μαρτίου είναι συμβολικά η μεγάλη μέρα της Αναγέννησης μέσα από ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

Ημέρα που ο λαός πήρε τη μεγάλη απόφαση να μπει σε ένα άνισο αγώνα με σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Όπως ξέρετε η απελευθέρωση δεν έγινε την ίδια χρονική στιγμή σε όλη την Ελλάδα.

Όπως σε όλη τη Χώρα έτσι και στην Κρήτη και κατ’ επέκταση και στη Γαύδο, η επανάσταση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1821 και κράτησε ως το 1830. Όμως, παρά τις επιτυχίες και των δικών μας επαναστατών τη Κρήτη δεν την συμπεριλάβανε  στο νέο Ελληνικό Κράτος όταν με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830, υπογράφηκε η απελευθέρωση του ελληνικού κράτους.

Τότε λοιπόν, το 1830, συμφωνήσανε στο Λονδίνο, η Κρήτη να παραμείνει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, για να την πουλήσει η Τουρκία στον αντιβασιλέα της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή, ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο τούρκο σουλτάνο, στη διάρκεια της Επανάστασης.

Και τι γίνεται με τη Γαύδο εκείνα τα σκοτεινά χρόνια;

Στην περίοδο της τουρκοκρατίας που κράτησε στη Γαύδο από το 1665 έως το 1895, τότε που  «όλα τα εσκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», υπήρξαν αλλαγές στη διοικητική διαίρεση της Κρήτης, με τη Γαύδο

-αναπόσπαστο κομμάτι της Κρήτης-

να ανήκει στην επαρχία Σφακίων. Τότε η Γαύδος  ήταν γνωστή ως Γότζο. Το μόνο μνημείο που μπορεί να συνδεθεί με την οθωμανική κυριαρχία στο νησί είναι ο Φάρος.

Και φτάνουμε στο 1896. Τη χρονιά της κρητική επανάσταση.

Με την κρητική επανάσταση έχουμε την απόσχιση της Κρήτης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ίδρυση της Κρητικής Πολιτεία.  Τέθηκε λοιπόν η Κρήτη και η Γαύδος υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων, δηλ. του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας.

Το νησί μας εμφανίζεται πια με τ’ όνομα Γαύδος, τόσο σ’ όλα τα επίσημα έγγραφα της Κρητικής Πολιτείας όσο και του Ελληνικού Κράτους στη συνέχεια.

Η Κρητική Πολιτεία υπήρξε έως το 1913 που έγινε η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Ας σκεφτούμε,  για να βρούμε ποιο είναι το νόημα της σημερινής επετείου αλλά και ποια  είναι τα σημερινά δικά μας καθήκοντά ως Έλληνες.

Ποιο το νόημα της επαναστατική πράξης των προγόνων μας;

Το νόημα λοιπόν είναι ότι:

Όταν ένας λαός είναι αποφασισμένος να νικήσει θα νικήσει! Προηγήθηκαν πολλές εξεγέρσεις και πολλές διεργασίες έως ότου μέσα στη συνείδηση του λαού που υπέφερε να διαμορφωθεί η ιδέα του νέου έθνους που ζητάει την ελευθερία του.

Σήμερα σε μας και στις νέες γενιές πέφτει το βάρος να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι εκείνων των αγωνιστών που χωρίς τίποτα στα χέρια τους, με μοναδικό εφόδιο το δίκιο,  κέρδισαν την Ελευθερία.

Όμως ποια είναι η έννοια της ελευθερίας.

Η ελευθερία έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Ελευθερία είναι η απελευθέρωση από κάθε εκμεταλλευτή ή εκμετάλλευση.

Χρειάζονται και σήμερα διεργασίες και χρόνος για να αναγνωρίσουμε τον εχθρό και να προφυλαχθούμε.

Αγώνας για την ελευθερία είναι η προσπάθεια που κάνουμε για να κυριαρχήσει ο σεβασμός ανάμεσα στους ανθρώπους. Αγώνας για την ελευθερία είναι να είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να αγωνιστούμε όπως εκείνους τους ήρωες της Επανάστασης για να ζήσουν τα παιδιά μας σε ένα  γης των προγόνων μας από καταπατητές.

Όλοι ξέρουμε ότι ο λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. (ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ)

Και η ιστορία μας μαθαίνει την ελληνική υπερηφάνεια και το ανυπότακτο πνεύμα των Ελλήνων.

Μας μαθαίνει ότι αν θέλουμε μπορούμε να δώσουμε ψυχή.

Και από την ιστορία μαθαίνουμε ότι  αν το αποφασίσουμε να πολεμήσουμε για το δίκαιο θα νικήσουμε.

Όμως, αγαπητοί φίλοι,

Αν  από τη μια μεριά θαυμάζουμε το μεγαλείο των Ελλήνων ηρώων που ξεχύθηκαν στη μάχη χωρίς εφόδια παρά μόνο με την ψυχή τους,  από την άλλη υπάρχει και η άλλη Ελλάδα και οι άλλοι Έλληνες. Η κακή Ελλάδα.

Τότε  ήταν οι προύχοντες και οι δωσίλογοι της σκλαβωμένης Ελλάδας, που για να μη χάσουν τα προνόμια τους συνθηκολόγησαν με τους τούρκους.

Σήμερα είναι το μικρό κομμάτι -θέλω να πιστεύω- της σημερινής Ελλάδας που ο ωχαδερφισμός και το βόλεμά τους σε όλα τα επίπεδα, είχε ως  αποτέλεσμα την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη που μας έχει συγκλονίσει όλους.

Αυτή την κακή Ελλάδα οφείλουμε να νικήσουμε σήμερα.

Με οδηγό το μαχητικό πνεύμα των προγόνων μας, με υπευθυνότητα και περηφάνεια, από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεται ο καθένας μας οφείλουμε να γίνουμε ΕΜΕΙΣ καλύτεροι, για μια Ελλάδα -όπως την οραματίστηκαν οι αγωνιστές πρόγονοι μας.

Σας ευχαριστώ ”

 

Back To Top