skip to Main Content

 

Κατά την εορτή των Θεοφανίων, μας επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός της Χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστεί στον Αγιασμό των Υδάτων χοροστατούν τος του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου Αγαθάγγελου, του εφημέριου Αν. Σελίνου παπά Ανδρουλάκη, και του εφημέριου του νησιού παπά-Μανώλη Μπικογιαννάκη. Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε η δήμαρχος Γαύδου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Λαμπάκης και Μαραβελάκης, ο εφημέριος και οι αρχές του νησιού και οι κάτοικοι. Τον συνόδευαν  οι βουλευτές κ.κ. Βολουδάκης και Διγαλάκης, ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής,  ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης.

Οι λιγοστοί κάτοικοι της Γαύδου, οι ακρίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης, υποδέχθηκαν την Πρόεδρο με χαρά και ελπίδα πως η συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψή της στο νησί, θα σημάνει μια νέα πορεία προόδου και ανάπτυξης της Γαύδου! Να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη επίσκεψη πρωθυπουργού στο νησί ήταν πριν 26 χρόνια.

Κατά την ολιγόωρη διαμονή του στον νησί, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο Γαύδου, στο σύμβολο της Γαύδου το Φάρο και έφτασε μέχρι την Άμπελο όπου επισκέφθηκε το σπίτι της κας Χριστίνης Δαμοράκη.

Μετά την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κυρία Δήμαρχε, κύριες και κύριοι,

Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι, σήμερα, αυτή την σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία εδώ, μαζί σας, στην Γαύδο στο νοτιότερο σημείο, όχι απλά της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της ηπείρου μας, της Ευρώπης.

Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να στείλω δυο μηνύματα: Το πρώτο μήνυμα αφορά την προσήλωση της κυβέρνησής μας στη στήριξη όλων των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας.

Έχω πει πολλές φορές ότι για εμάς δεν υπάρχουν Έλληνες δύο ταχυτήτων. Και οι συμπολίτες μας, οι λίγοι, που επιλέγουν να ζήσουν στα ακριτικά μέρη της πατρίδας μας -όπως εδώ στη Γαύδο- αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και ξεχωριστής φροντίδας και προστασίας.

Ξέρω, κυρία Δήμαρχε, ότι δεν είναι εύκολη η ζωή εδώ στη Γαύδο. Και οι Γαυδιώτισσες και οι Γαυδιώτες που επιλέγουν να παραμείνουν εδώ έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες. Και έχουμε μια υποχρέωση και εμείς να στηρίξουμε το Δήμο σας και μέσα από την Περιφέρεια αλλά και μέσα από την κεντρική Κυβέρνηση, έτσι ώστε τα λίγα, μικρά για εμάς αλλά για μεγάλα για εσάς, να μπορούν να γίνουν πράξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε αυτόν τον σπάνιας ομορφιάς τόπο.

Αναφερθήκατε και σωστά, στην ανάγκη διαφύλαξης της φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς του νησιού. Και έχετε απολύτως δίκιο. Η Γαύδος είναι ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, προστατευμένη, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Και χρέος μας είναι να χαράξουμε έναν δρόμο αρμονικής ήπιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτός θα είναι ο λόγος για τον οποίο θα έρχονται περισσότεροι επισκέπτες στο νησί σας και οι όποιες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία, η οποία εδώ είναι παρούσα εδώ και χιλιάδες χρόνια, πρέπει και αυτή να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να σέβεται το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάσσει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.

Θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτή την προσπάθειά σας θα είμαστε αρωγοί και μέσω της κεντρικής Κυβέρνησης και μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και μέσα από το δικό μου προσωπικό ενδιαφέρον. Διότι ως Πρωθυπουργός αλλά και ως Χανιώτης, θεωρώ ότι έχω μια ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στη Γαύδο, να σκύψω πάνω στα προβλήματά σας και να σας βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ, να κάνω τη ζωή σας πιο εύκολη εδώ στο νησί σας.

Το δεύτερο μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω εδώ από την Γαύδο, είναι ευρύτερο. Βρισκόμαστε, όπως είπα, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, στο Λιβυκό πέλαγος. Εδώ η ελληνική σημαία κυματίζει στη Μεσόγειο, έναν τόπο ο οποίος πρέπει να είναι τόπος ειρηνικής συνύπαρξης για όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Θέλω να επαναλάβω εδώ από τη Γαύδο ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης. Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας.

Εδώ, δυτικά από την Γαύδο, έχουν ξεκινήσει -επί δικής μας Κυβέρνησης, μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης- για πρώτη φορά, έρευνες για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει.

Καλώ και εδώ, από την Γαύδο, όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες.

Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε και θα πορευτούμε ως δύναμη ειρήνης αλλά και αυτοπεποίθησης, δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία.

Θέλω και πάλι, κυρία Δήμαρχε, να ευχηθώ σε όλους τους κατοίκους του νησιού, ειδικά στους μόνιμους κατοίκους, αυτούς που επιλέγουν να περάσουν εδώ όχι μόνο το όμορφο καλοκαίρι αλλά και τον δύσκολο χειμώνα, χρόνια πολλά.

Χρόνια πολλά, επίσης, σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, απανταχού γης, σε αυτή τη σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία μας.

Να είστε καλά και εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία και πάλι να σας επισκεφτώ σύντομα. Δεν θα πρέπει να μεσολαβούν 26 χρόνια προκειμένου να επισκέπτεται ένας Πρωθυπουργός οποιαδήποτε περιοχή της πατρίδας μας.

Να είστε καλά.

Χρόνια Πολλά!».

 

Η δήμαρχος, η οποία υποδέχτηκε και συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κατά την παραμονή του στο νησί από μεριά της ανέφερε:

Εκ μέρους των «Ακριτών» της Ελλάδας, σας καλωσορίζω στη Γαύδο. Η επίσκεψή σας στον τόπο μας, δεν αποτελεί μόνο τιμή για εμάς τους Γαυδιώτες, αλλά κι ένα σημαντικό γεγονός υψηλού συμβολισμού. Η παρουσία σας σήμερα εδώ στο νοτιότερο άκρο της Πατρίδας μας, γεμίζει εμάς δύναμη αλλά και ισχυροποιεί την κυριαρχία της Χώρας μας.

Η Γαύδος που με την ομορφιά της κατάφερε για χρόνια να κρατήσει τον Οδυσσέα κοντά στην Καλυψώ, ο τόπος που ευλογήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, το νησί των εξορίστων, το νησί που έχει καταφέρει να διαφυλάξει σχεδόν ακέραιη την ομορφιά του από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας, σήμερα τιμάται από την παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας.

Έχουν περάσει 26 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη πρωθυπουργού στο ακριτικό μας νησί.

Το νησί έχει μια μαγεία. Η θέση του στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος, η γεωλογία του, η ιστορία του, του προσδίδουν χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό. Πεύκα και αιωνόβιοι κέδροι που κάποιοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν Μνημεία της Φύσης, σε συνδυασμό με την περιορισμένη δόμηση και τις πανέμορφες ακτές, , κάνουν το νησί πολύτιμο. Και αν δεν είμαι αντικειμενική –αφού καθένας τον τόπο του τον θεωρεί πανέμορφο και μοναδικό – για τη Γαύδο υπάρχει και η μαρτυρία των ειδικών.

Το νησί είναι ενταγμένο εξολοκλήρου στο δίκτυο NATURA με μεγάλο τμήμα του να είναι χαρακτηρισμένο ως  Περιοχή Απολύτου Προστασίας.

Στη Γαύδο μπορούμε ακόμα να δούμε εικόνες από την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και Φύσης, όταν είναι πια λιγοστές οι περιοχές της χώρας που διαθέτουν αυτό το στοιχείο.

Είναι ένας παράδεισος που μπορεί να διασωθεί με ενέργειες αειφορίας και όχι άκρατης εκμετάλλευσης, μια ισορροπία που κι εμείς αναζητάμε.

Ο Δήμος Γαύδου είναι μια ακόμα ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ περίπτωση «κάθε νησί και δήμος» και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Με ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό που -σας διαβεβαιώνω ότι- ο καθένας υπερβάλει τον εαυτό του, και με ελάχιστα μέσα η επιβίωση και η βελτίωση της καθημερινότητας είναι ένας μεγάλος, συνεχής αγώνας.

Οι άνθρωποι που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί θέλουν στήριξη.

Ως δήμος, ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ισότιμες συνθήκες διαβίωσης των δημοτών της Γαύδου με τους δημότες των άλλων δήμων, χωρίς να ζημιώσουμε το περιβάλλον. Όμως, -πρέπει να ξέρετε, ότι καθημερινά οι Γαυδιώτες καλούνται και δίνουν τις δικές τους ξεχωριστές μάχες. Μάχη με την επιβίωση σε ένα  σχεδόν απομονωμένο νησί, μάχη με τις κλιματολογικές συνθήκες, μάχη για να κρατήσουμε τη ζωή στον τόπο ώστε να μην ερημώσει και  να παραμείνει ανέπαφος αυτός ο θησαυρός της Ευρώπης.

Σήμερα σας καλωσορίζουμε στη Γαύδο, τον τόπο που οι λιγοστοί κάτοικοί του προσπαθούν με αγάπη να κρατήσουν ζωντανό! Η παρουσία σας στο νησί μας, είναι για μας ένα μήνυμα Ελπίδας και Αισιοδοξίας για ένα καλύτερο Αύριο.

Και  κλείνοντας, θα ήθελα να πω, ότι,

Αρκεί να αναλογιστούμε  πως θα ήταν η Ελλάδα και η Ευρώπη ολόκληρη δίχως τη Γαύδο: Μικρότερη και φτωχότερη.  Σας ευχαριστούμε για την σημερινή επίσκεψή σας στο νησί.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο της Γαύδου, στο οποίο υπηρετούν οκτώ στρατιώτες, ξεναγήθηκε στους χώρους του φυλακίου και στη μουσειακή έκθεση που βρίσκεται στην είσοδο του Φάρου, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με τους στρατιώτες.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν το χωριό Άμπελος, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει, να ανταλλάξει ευχές και να συζητήσει με την κυρία Χριστίνη, μία εκ των γηραιότερων μόνιμων κατοίκων του νησιού.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης, τα σημαντικότερα θέματα που συζητήσαμε με τον ΠθΠ ήταν η Ενέργεια στο νησί και η τιμή του ρεύματος. Συμφωνήσαμε ότι η φυσιογνωμία του νησιού και ο στόχος για την μετατροπή της Γαύδου σε πράσινο νησί θα γίνει με την ένταξή της στα Greco islands ( θα ακολουθήσουμε το επιτυχημένο πρότυπο της Χάλκης) όπου με ΑΠΕ παράγεται δωρεάν η ενέργεια που χρειάζεται στο νησί. Ικανοποιήθηκε -με άμεσες ενέργειες- το αίτημά μας για την ίδρυση ΚΕΠ, μια υπηρεσία που διευκολύνει την καθημερινότητα. Σήμερα, για ένα απλό γνήσιο της υπογραφής, ο κάτοικος ή ο επισκέπτης της Γαύδου πρέπει αναζητά τη δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο. Εκθέσαμε την αναγκαιότητα για χρηματοδότηση της πρότασης μας για τηλεμετρία και ψηφιακών υδρομετρητών (προϋπολογισμός 900.000€), έργο που θα συνδράμει στην ορθολογική διαχείριση των περιορισμένων υδατικών πόρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ΠθΠ, «για μας», εννοώντας τα αστικά κέντρα και τη λειτουργία του κεντρικού κράτους, «τα λίγα (οικονομικοί πόροι ) είναι πολλά για σας»-εννοώντας τους κατοίκους της Γαύδου αλλά και ευρύτερα τα ακριτικά νησιά. Η διευθέτηση του ρέματος στο Σαρακήνικο και η σύνταξη ΤΧΣ για τη Γαύδο είναι λογικά αιτήματά μας που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει «ιδίοις όμμα σοί». Ενημερώθηκε για την έλλειψη νοσηλευτή/τριας από το ιατρείο και την απροθυμία των ίδιων να επιλέξουν τη Γαύδο για εργασία λόγω των συνθηκών. Έγινε αποδεκτό το αίτημα της μητέρας των δύο παιδιών του γυμνασίου. Ο ΠΘΠ είπε στην μητέρα ότι τα παιδιά θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την εκπαίδευσή τους με τον τρόπο που θέλει η ακριτική οικογένεια. Συζητήσαμε για την άσκησης της κτηνοτροφίας και της αλιείας στο νησί. Εκθέσαμε τη βέλτιστη λύση που έχουμε καταλήξει με την κτηνιατρική υπηρεσία για τη σφαγή και μεταφορά των αιγοπροβάτων. Μιλήσαμε για τον κίνδυνο των πυρκαγιών, την ένταξη μας στο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης στο εργαλείο «αντιπυρική προστασία» με 210.000€ και προβληματιστήκαμε για τα αποτελέσματα τυχόν καθαρισμών. Στην ήπια ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος αναφέρθηκε πολλές φορές στην ομιλία του κάτι που κι εμείς το αναζητάμε.

Ο ΠθΠ αναφέρθηκε για τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή μας. Το δημοτικό συμβούλιο είχε τοποθετηθεί αρμοδίως με απόφαση του (είναι αναρτημένη στη Διαύγεια). Κάθε δημοτική αρχή θα πρέπει να λειτουργεί πολιτικά, χωρίς κοματικές παρωπίδες, με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των δημοτών και του τόπου. Η νέα χρονιά είναι χρονιά εκλογών. Σχεδιάζουμε και δουλεύουμε για το μέλλον με στόχο να καλύψουμε την υστέρηση εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία.

 

 

 

Back To Top