skip to Main Content
ΦΩΤΟ | Στη Γαύδο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης

Ολιγόωρη επίσκεψη στη Γαύδο πραγματοποίησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, τον Δήμαρχο Σφακίων, Γιάννη Ζερβό, τον Αρχηγό του Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Λίλιαν Στεφανάκη – Δήμαρχος Γαύδου

Η προσπάθεια πρέπει να είναι συντονισμένη και να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Από το υστέρημά τους οι Γαυδιώτες στήριξαν τους ανθρώπους αυτούς. Είμαστε ένας μικρός τόπος, με λίγους κατοίκους και μικρό προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά τα καταφέραμε και στηρίξαμε καλύτερα αυτή την κατάσταση. Θα θέλαμε την οικονομική στήριξη ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και εν όψει τουριστικής περιόδου να δούμε πως θα γίνει η διαχείριση γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Γαύδος ζει από τον τουρισμό.

Δημήτρης Καιρίδης – Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Μεταφέρω το μήνυμα της Κυβέρνησης ότι είμαστε δίπλα στους ακρίτες μας και δεν θα πρέπει να αισθάνεται κανείς μόνος.. Υπογραμμίζουμε τη θέλησή μας για να συντονιστούμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα έχουμε καταφέρει σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις, όπως στο ανατολικό Αιγαίο όπου τα πράγματα βαίνουν ομαλά. Είχαμε κάποιες ροές στη Γαύδο, αλλά αυτό δεν μας εφησυχάζει. Ηρθαμε στη Γαύδο για να συζητήσουμε για το πρόβλημα με την τοπική κοινωνία και με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τον Αρχηγό του Λιμενικού , που έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής, πάντα εντός των ευρωπαϊκών νόμων και των ανθρωπιστικών αξιών.

Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και ήδη μετράμε μία 10ετία. Με δεδομένη την κρίση στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση. Αυτό που ήδη κάναμε με την κατάθεση σχεδίου νόμου είναι να δώσουμε την ευελιξία στο ταμείο του Υπουργείου να συνδράμει Δήμους και Περιφέρειες όπου υπάρχουν δομές αλλά και εκεί όπου δεν υπάρχουν. Ηδη έχουμε λάβει σχετικό αίτημα από τον Δήμο Γαύδου που εξετάζουμε, ώστε να συνδράμουμε οικονομικά στο πρόβλημα που υπάρχει. Η Κρήτη γενικά είναι πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να την στηρίξουμε ώστε να μην έχουμε παρενέργειες. Βλέπω ανθρώπους που κατανοούν, με λύσεις για την τοπική κοινωνία.

Θα έχουμε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την Κρήτη. Κλειδί για την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η συμφωνία με την Αίγυπτο, καθώς από εκεί είναι η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών λόγω οικονομικής κρίσης. Πιέσαμε την ΕΕ για μία συμφωνία με την Αίγυπτο και απότοκος ήταν η υπογραφή, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο Κάιρο. Δεν ήταν εύκολο να πειστούν οι Ευρωπαίοι, καθώς θεωρούν ότι η Μεσόγειος είναι πολύ μακριά. Δείξαμε αντανακλαστικά και θα μεταβώ και εγώ στην Αίγυπτο κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού. Ηδη υπάρχουν συνομιλίες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με συνεργασία το πρόβλημα στην πηγή του και πια έχουμε μία καλύτερη πορεία.

Σταύρος Αρναουτάκης – Περιφερειάρχης Κρήτης

Είχαμε συζητήσει γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των φορέων θα μπορούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η Κρήτη έχει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ από τον τουρισμό και πρέπει να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό θα βγει μέσα από τη συνεννόηση και συνεργασία και γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΑΥΔΟΥ

Αξιότιμε κε Υπουργέ, κε Περιφερειάρχη, κε Αντιπεριφερειάρχη, Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, κε Δήμαρχε

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζουμε στο ακριτικό νησί της Γαύδου, το μικρότερο Δήμο της χώρας, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και δυστυχώς για μας το πρώτο σημείο που προσεγγίζουν οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη.

Εκείνα που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο θα θέλαμε να αντιληφθείτε και να θυμάστε από αυτή τη ολιγόωρη επίσκεψή σας είναι

1) το μέγεθος της απομόνωσης και της μοναξιάς μας και

2) τα συσσωρευμένα προβλήματα του νησιού που απορρέουν από την απόστασή μας από τα κέντρα των αποφάσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε κάνει το αδύνατο… δυνατό.

Με τα πενιχρά μέσα και τους ιδίους πόρους που διαθέτουμε, με περιορισμένη υλικοτεχνική υποδομή και υποστελέχωση σε προσωπικό, όχι μόνο στο Δήμο, αλλά και στην Αστυνομία και στο Λιμενικό.

Έχοντας όμως πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

κε Υπουργέ,

Πρόσφατα δηλώσατε ότι η Γαύδος δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της σε όλο αυτό που περνάει με το μεταναστευτικό.

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ.

Το νησί μας χρειάζεται ουσιαστική αστυνόμευση και στη στεριά και στη θάλασσα, διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε τραγικές συνέπειες.

Με ή χωρίς λοιπόν μεταναστευτικές ροές, η Γαύδος πρέπει να θωρακιστεί και οι κάτοικοί της να νοιώσουν το ίδιο αίσθημα ασφάλειας που οφείλει η πολιτεία να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της χώρας μας. Οφείλει και εδώ, που υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, εδώ, στην απομόνωσή μας, που δίνουμε τις καθημερινές μας μάχες για την επιβίωση μας και τη επιβίωση του τόπου.

Σε πρόσφατη γραπτή επικοινωνία μας, ζητήσαμε τα στοιχειώδη για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που παρουσιάζονται. Σας ζητάμε επίσης να στηρίξετε ανταποδοτικά την αδύναμη τοπική κοινωνία της Γαύδου που –να ξέρετε ότι- από το υστέρημά της φρόντισε τους προηγούμενους μήνες τη διαμονή και τη φιλοξενία των μεταναστευτικών ροών από την γειτονική ήπειρο.

Πλησιάζει η τουριστική περίοδος και για παράδειγμα, μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού μας, η Τρυπητή, το πρώτο σημείο που “βγαίνουν” αυτοί οι άνθρωποι, σε κάθε άφιξη μετατρέπεται σε μία μικρή χωματερή.

Η προσέγγιση γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης. Πως λοιπόν να προχωρήσουμε στον καθαρισμό της συγκεκριμένης παραλίας και όχι μόνο, όταν δεν διαθέτουμε τα στοιχειώδη;

Όσο για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, κε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, είσαστε Κρητικός και γνωρίζετε από πρώτο χέρι τις ανάγκες του νησιού μας. Έχετε διατελέσει Λιμενάρχης Χανίων, έχετε έρθει αντιμέτωπος με περιστατικά μεταναστευτικών ροών.

Αν και έχουμε υποδεχθεί από τον Οκτώβριο τόσες καραβιές, μόλις χθες στελεχώθηκε το φυλάκιο στη Γαύδο, όμως, ξέρετε, ότι στην ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζουμε μεγάλο έλλειμμα με τους λιμενικούς να φτάνουν συχνά στα όρια τους.

Το ίδιο ισχύει και για την αστυνομία. Ένας μόνο αστυνομικός τι μπορεί να προσφέρει, τι να πρωτοδιαχειριστεί;

Το πρόβλημα στη Γαύδο, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολυδιάστατο. Είναι κοινωνικό, είναι οικονομικό, είναι ακόμη και δημογραφικό για την Γαύδο. Είναι πρόβλημα επιβίωσης του νησιού μας. Δεν είναι μόνο η πιθανότητα να μετατραπεί σε μία νέα Λαμπεντούζα.

κε Υπουργέ,

Κλείνοντας, και για να ακούσουμε εσάς και το σχέδιο που έχετε για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, θέλουμε να σας ζητήσουμε να σταθείτε στο πλευρό της Γαύδου… όπως άμεση ήταν η γραπτή σας απάντηση στα αιτήματα που σας έχουμε προσφάτως θέσει, όπως άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου σας σε ανάλογο αίτημα του Δήμου Κυθήρων προς το Ταμείο Αλληλεγγύης… το ίδιο άμεση να είναι η ευαισθησία σας και τώρα.

Επιπλέον, μετά που θα σας ακούσουμε θα θέλαμε να συζητήσουμε κάποιες προτάσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο που θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών νέων αφίξεων.

Σας ευχαριστούμε που μας σκέπτεστε και μας επισκέπτεστε και ελπίζω, ό,τι θα ακούσουμε από εσάς, να μετουσιωθεί σε πράξη άμεσα.

Σας ευχαριστώ.

Back To Top