skip to Main Content

Εισαγωγή

Γαύδος, ελευθερία, φύση. Ιδανικός προορισμός για πεζοπόρους. Ο Δήμος Γαύδου σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Χανίων έχουν καταβάλει προσπάθεια για τη διατήρηση των μονοπατιών που έχουν εξελιχθεί σε ένα σημαντικό στοιχείο υπαίθριας αναψυχής, προσφέροντας στον επισκέπτη μοναδικές ευκαιρίες επαφής με τη φύση, σωματικής άσκησης και πνευματικής ανάτασης.

Παλιότερα, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 70 και λίγο αργότερα, τα μονοπάτια στο νησί εξυπηρετούσαν τη διακίνηση των ανθρώπων και ζώων. Μερικά διατηρήθηκαν έως σήμερα. Έτσι, για όποιον αποφασίσει να αφήσει για λίγο τη ραστώνη της παραλίας, να περπατήσει στην ενδοχώρα και να γνωρίσει άλλες δυσπρόσιτες παραλίες, να αντλήσει από την μυστήρια ενέργεια του νησιού, να μεθύσει με τις μυρωδιές των πεύκων, του κέδρου και του θύμου και πιθανά να δώσει όρκο ιερό ότι θα επιστρέψει ξανά για να τα ζήσει όλα από την αρχή, τούτο το φυλλάδιο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, ένα στοιχειώδη οδηγό.


Επεξηγήσεις:

Για το βαθμό δυσκολίας των μονοπατιών εμπειρικά υιοθετούμε κλίμακα από 1(το πιο εύκολο) έως 3(το πιο δύσκολο):

1: Μονοπάτι εύκολο, μήκους<3km με μέση κλίση κάτω από 12%, χωρίς σημαντικές κατωφέρειες και ανωφέρειες.

2: Μονοπάτι μέσης δυσκολίας, που στο μεγαλύτερο του μήκος είναι ομαλό όμως κατά θέσεις εμφανίζει σημαντικές ανωφέρειες ή και κατωφέρειες  (κλίση>12%)

3: Μονοπάτι με δύσκολη διαδρομή, μήκους πάνω από 5 km, ή μικρότερου μήκους αλλά με ανωφέρειες ή και κατωφέρειες (κλίση>12%) στο μεγαλύτερο μήκος.

Βατσιανά- Κόρφος

Κατηφορικό μονοπάτι μέσα στα πεύκα με όμορφη θέα στο πέλαγος. Το μετόχι στον Αη Γιώργη τον Κορφιάτη τα έχει όλα. Σπαρτά στις πεζούλες, αλώνι, πηγή.

Μήκος:1.850μ.  Βαθμός δυσκολίας: 2

 

Κόρφος-Τρυπητή

Διαδρομή εν μέρει μέσα από πευκοδάσος αλλά και κέδρα και αβόρατους. Παράλληλα της ακτογραμμής, συνδέει δύο από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.

Μήκος: 4.000μ.    Βαθμός δυσκολίας: 2

Βατσιανά-Τρυπητή

Από τα Βατσιανά μέσω τρακτερόδρομου που διανοίχτηκε στη θέση του μονοπατιού, φτάνετε στο μετόχι των Πατέρηδων και διασχίζοντας ένα καλοδιατηρημένο μονοπάτι φτάνετε στην Αλυκή και την παραλία της Τρυπητής, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης.

Μήκος:3.050μ.      Βαθμός δυσκολίας:3

Καστρί-Άμπελος

Όμορφο παλιό μονοπάτι που συνέδεε του δύο οικισμούς. Ευχάριστη διαδρομή μέσα στα πεύκα, με το ερειπωμένο μετόχι των Φραγκεδιανών στη μέση περίπου της διαδρομής να σε ταξιδεύει στο παρελθόν.

Μήκος: 3.100μ.   Βαθμός δυσκολίας:2

Άμπελος-Μπο-Ποταμός

Ο Ποταμός είναι η παραλία με τα γαλαζοπράσια νερά, μακριά από τα πολυσύχναστα σημεία του νησιού, ιδανική για ηρεμία. Ο Μπο, μικρή βραχώδης ακτή με άγρια ομορφιά που αξίζει να δείτε.

Μήκος: Άμπελος-Μπο:1.650μ. & Άμπελος-Ποταμός:1.650μ  Βαθμός δυσκολίας:3 (και τα δύο)

Άμπελος-Αη Γιώργης του Κεδρέ

Μονοπάτι στην ενδοχώρα που στο παρελθόν εξυπηρετούσε την επικοινωνία των Γαυδιωτών. ο επισκέπτης νιώθει σαν να ζει σε εποχές όπου άνθρωπος και φύση ήταν ένα.

Μήκος: 2.800μ.    Βαθμός δυσκολίας:2

Καστρί-Άγιος Αντώνης-Άγιος Παντελεήμονας

Ο Άγιος Αντώνης μικρό γραφικό εκκλησάκι κρυμμένο μέσα στο βράχο γοητεύει με την απλότητά του. Αξίζει να επισκεφθείτε τα γύρω μετόχια και τον Άγιο Παντελεήμονα εκεί κοντά..

Μήκος: 880μ.  Βαθμός δυσκολίας:1

Καστρί-Αη Στράτηγος

Με αφετηρία το Καστρί ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει το ρέμα και να συναντήσει στην απέναντι πλευρά τον Αη Στράτηγο. Η σκιά των πεύκων θα σας προστατεύει σε όλη τη διαδρομή. Μπορεί κανείς να συνεχίσει προς το Μετόχι και τον Κόρφο.

Μήκος:1.320μ.     Βαθμός δυσκολίας:2

Σαρακήνικο (υπαίθριο θέατρο)-Σιώπατα-Χριστός

Ανηφορική διαδρομή από την παραλία του Σαρακήνικου έως τον αρχαιολογικό χώρο και τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης που πραγματοποιεί εκεί ανασκαφή.

Μήκος:2.300μ.     Βαθμός δυσκολίας:1

Χαμουριό-Αη Γιώργης του Κεδρέ-Πύργος

Φανταστική διαδρομή που μέσω του Αη Γιώργη, των πηγών και του μετοχιού φτάνετε στο Πύργο, δίδυμη παραλία, με ολοκάθαρα-όταν λείπουν τα αλιευτικά σκάφη- γαλαζοπράσινα νερά.. Επιπλέον οδηγεί στον οικότοπο προτεραιότητας των “αμμοθινών  με είδη κέδρων”

Μήκος:2.800μ.    Βαθμός δυσκολίας:1

Παραλία Αη Γιάννη-Λαυρακάς

Για τους μελετητές της φύσης το μονοπάτι αυτό συνδέει τα δύο τμήματα του οικοτόπου 2051 στο νησί. Περπάτημα στις αμμοθίνες προσεκτικό ώστε να μην προκαλέσουμε ζημιές στα νεαρά φυτάρια των κέδρων.

Μήκος:870μ.     Βαθμός δυσκολίας:2

Σαρακήνικο (σπίτι εξορίστων) -Ανεμόμυλος – Καστρί

Ενδοχώρα. Χαρακτηριστικό τοπίο με τις καλλιεργήσιμες στο παρελθόν βαθμίδες, τα αποσαθρωμένα εδάφη αλλά και τις μυρωδιές του θυμαριού.

Μήκος:3.000μ.    Βαθμός δυσκολίας:1

Παναγιά-Σγουδιανά-Κόρφος

Για τους περιπατητές που θέλουν να αποφύγουν την άσφαλτο και να περπατήσουν σε ερημικά μονοπάτια..

Μήκος:3.000μ.   Βαθμός δυσκολίας: 2

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Κόρφος-Τρυπητή-Βατσιανά ή αντίστροφα

Ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει από τον Κόρφο και μέσω μια κατάφυτης διαδρομής στο μεγαλύτερο μήκος της να φτάσει στην πανέμορφη παραλία της Τρυπητής. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από το γραφικό οικισμό των Βατσιανών. Μήκος διαδομής:7.000μ. Βαθμός δυσκολίας 3

 

Σαρακήνικο (σπίτι εξορίστων) -Ανεμόμυλος-Καστρί-Άμπελος

Μια διαδρομή στην ενδοχώρα του νησιού. Ήπιες κλίσεις, χαρακτηριστικά τοπία του νησιού, παραδοσιακά κτίσματα. Μήκος διαδομής: 6.100μ. Βαθμός δυσκολίας 3

 

Καστρί-Άμπελος-Αη Γιώργης-Πύργος-Λαυρακάς-παραλία Αη Γιάννη

Συνδυασμός ενδοχώρας και παραλιακής διαδρομής. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει από την Άμπελο και έχει την εναλλακτική επιλογή στη θέση ¨Αη Γιώργη είτε να συνεχίσει ΒΔ προς την παραλία του Πύργου είτε να συνεχίσει νότια και να φτάσει στο Χαμουριό.                      Μήκος διαδρομής:7.700μ.    Βαθμός δυσκολίας:3

 

Σαρακήνικο(θέατρο)-Σιώπατα-Χριστός-Παναγιά-Σγουδιανά-Κόρφος

Μια εύκολη διαδρομή που ο επισπέπτης διασχίζει τα ανατολικό τμήμα του νησιού, περνάει από τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέσω μια κατάφυτης διαδρομής διασχίζοντας κάθετα το ρέμα φτάνει στα Σιώπατα και από εκεί στον Κόρφο. Μήκος διαδρομής:4.300μ.  Βαθμός δυσκολίας:2

 

Χαμουριό-Πύργος-Λαυρακάς-παραλία Αη Γιάννη

Βατή διαδρομή, εύκολη και για τους λιγότερο μυημένους στην πεζοπορία. Απολιθώματα, ύφαλοι, το κεδροδάσος και σμαραγδένιες παραλίες είναι τα ελάχιστα που θα συναντήσει ο επισκέπτης. Μήκος διαδρομής:4.200μ.    Βαθμός δυσκολίας:2

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Παρακαλούμε προσέξετε τα πιο κάτω:

 • Το άναμμα φωτιάς σε οποιοδήποτε σημείο του δάσους αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.
 • Μην καπνίζετε όταν περπατάτε στα μονοπάτια.
 • Να θυμάστε ότι βρίσκεστε σε μία περιοχή ενταγμένη εξολοκλήρου στο δίκτυο Natura2000.
 • Αποφεύγετε να κόβετε ή να εκριζώνετε φυτά ή να χαράσσετε φλοιούς δέντρων.
 • Μην καταστρέφετε τις διάφορες κατασκευές κατά μήκος του μονοπατιού.
 • Σεβαστείτε το φυσικό περιβάλλον.
 • Μην αφήνετε σκουπίδια πίσω σας.
 • ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΝΕΡΟ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Δήμο Γαύδου.

 

Παρατηρήσεις

 • Ο Δήμος Γαύδου προσπαθεί για την έκδοση πλήρους φυλλαδίου για τα μονοπάτια.. Μέχρι τότε φροντίστε να είστε προσεκτικοί και καλά ενημερωμένοι για την πορεία που θα ακολουθήσετε.
 • Η αποτύπωση των μονοπατιών στο χάρτη έχει γίνει με τη χρήση GPS.
 • Η σήμανση στα μονοπάτια είναι ακόμα ελλιπής. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, για την ασφάλειά σας, αναζητήστε από τους ντόπιους τις απαραίτητες πληροφορίες.

Oδηγίες για το ελεύθερο κάμπινγκ

Αγαπητοί επισκέπτες,

Ο Δήμος Γαύδου καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διατηρήσει και να στηρίξει το θεσμό του ελεύθερου camping στο νησί. Ας μην ξεχνάμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η ελεύθερη κατασκήνωση έχει απαγορευτεί βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, με το πρόσχημα ότι το φυσικό περιβάλλον βλάπτεται από την αμέλεια των κατασκηνωτών. Ας στηρίξουμε λοιπόν όλοι μαζί το ελεύθερο camping στη Γαύδο και ας συμβάλλουμε στην προστασία της μοναδικότητας του κεδροδάσους και του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, εφαρμόζοντας κάποια απλά αλλά πολύ σημαντικά βήματα:

 • Μην κόβετε ξύλα από το δάσος και ιδιαίτερα κέδρους! Ακόμα και οι ρίζες ή τα κλαδιά που φαίνονται ξερά είναι ζωντανά και απαραίτητα στα δέντρα για να απορροφούν υγρασία και να επιβιώνουν.
 • Μην ανάβετε φωτιά για κανένα λόγο Ακόμα και αν είστε έμπειροι κατασκηνωτές δώστε το καλό παράδειγμα στους νεότερους! Υπάρχει πάντα κίνδυνος να προκληθεί ανεξέλεγκτη φωτιά!
 • Μαζεύετε σε σακούλες τα απορρίμματα της προσωπικής σας υγιεινής. Μην τα πετάτε αλόγιστα στο δάσος και μην τα θάβετε στην άμμο.
 • Μεταφέρετε τις σακούλες σκουπιδιών σας στους πλησιέστερους κάδους.
 • Τα μικρά καλαθάκια στις παραλίες προορίζονται για τα μικροαντικείμενα. Μην τα
 • φορτώνετε με μεγάλες σακούλες και μη ρυπαίνετε το χώρο γύρω από αυτά.
 • Απομακρύνετε τα οχήματά σας από τις παραλίες προς τους χώρους parking. Η ηχορύπανση από τα οχήματα και η σκόνη είναι επιζήμια για την υγιή ανάπτυξη των κέδρων και αλλοιώνει την ιδιαίτερη αισθητική του τοπίου!
 • Συνεργαστείτε με άλλους κατασκηνωτές για να διατηρήσετε καθαρούς τους χώρους κατασκήνωσης και τις παραλίες. Ενημερώστε και αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά για τη μοναδικότητα της φύσης του νησιού και την ανάγκη προστασίας της.
 • Κατά την αναχώρηση σας από την κατασκήνωση καθαρίστε προσεκτικά το χώρο που σας φιλοξένησε και μαζέψτε τα προσωπικά σας αντικείμενα και απορρίμματα. (Μην εγκαταλείπετε σκηνές ή άλλα αντικείμενα camping).

Γίνετε σύμμαχοι στην προσπάθειά μας, για να μπορούμε όλοι μαζί να διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην επαφή με τη φύση χωρίς να την επιβαρύνουμε!

Back To Top