skip to Main Content
Ο Δήμος Γαύδου για ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Με αφορμή τη μετακίνηση δύο εκ των τεσσάρων μαθητών της ακριτικής Γαύδου σε άλλο μέρος προκειμένου να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο Γυμνάσιο, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, καθώς σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα δεν χωρά ούτε η παραπληροφόρηση, ούτε οι λανθασμένες εντυπώσεις.

Ως Δήμος από την πρώτη στιγμή (μετά τα μέσα Δεκεμβρίου 2021) που ενημερωθήκαμε για την επιθυμία της οικογένειας να παραμείνει στη Γαύδο, προχωρήσαμε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονταν για την ίδρυση Γυμνασίου στο νησί μας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Στις 12-1-2022 ο Δήμος Γαύδου με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως υπογεγραμμένη από τη Δήμαρχο, αιτήθηκε την ίδρυση Γυμνασίου στη Γαύδο. Η εν λόγω επιστολή κοινοποιήθηκε και στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Στις 19-1-2022 ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και πιο συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου σχετικά με την ίδρυση Γυμνασίου στο νησί μας.
  • Στις 26-1-2022 το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου συνεδρίασε αποφασίζοντας ομόφωνα α) την έκδοση θετικής γνώμης για τη δημιουργία Γυμνασίου, β) τη στέγαση του Γυμνασίου σε χώρο του Δημοτικού Σχολείου και γ) τη διαχείριση του σχολείου και την κάλυψη λειτουργικών του δαπανών από ιδίους πόρους. Η εν λόγω απόφαση εστάλη στους αρμόδιους φορείς, καθώς και στην αρμόδια για θέματα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Κρήτης κα Κουτεντάκη καθώς και στην Προεδρία της Δημοκρατίας που επέδειξε ενδιαφέρον για το αίτημα του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αίτημα του Δήμου Γαύδου προς το Υπουργείο Παιδείας περί ίδρυσης γυμνασιακών τάξεων στη Γαύδο, αναφέραμε μεταξύ άλλων: «Η ίδρυση αυτής της σχολικής μονάδας είναι ζωτικής σημασίας για το νησί μας, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο, αφενός θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στην ακριτική Γαύδο, αφετέρου θα είμαστε στην «προνομιακή» θέση να σκεφτόμαστε και να γνωρίζουμε πως στο νησί μας υπάρχει ΜΕΛΛΟΝ. Ειδάλλως, το ενδεχόμενο αφενός της εγκατάλειψης της μετέπειτα εκπαίδευσης των εν λόγω παιδιών, αφετέρου της περαιτέρω «ερημοποίησης» του ακριτικού μας νησιού είναι ορατό, κάτι που όλοι μας απευχόμαστε και ως εκ τούτου καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ίδρυση του Γυμνασίου.

Δεν απαιτείται νέα στεγαστική δομή για την ίδρυση Γυμνασίου, καθώς αυτό δύναται να στεγαστεί στο χώρο του δημοτικού σχολείου λόγω επαρκούς χωρητικότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών, το κόστος μεταφοράς είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του σχολικού έτους 2021-2022, καθώς οι τρεις εκ των τεσσάρων μαθητών είναι αδέρφια και το λεωφορείο τα μεταφέρει από και προς το ίδιο σημείο.

Αναφορικά με τις δαπάνες, τα ευρύτερα λειτουργικά έξοδα και τη διαχείρισή των σχολείων, διευκρινίζεται πως ελλείψει σχολικής επιτροπής ο Δήμος θα καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες από ιδίους πόρους».

Με δεδομένο ότι η εκπαίδευση είναι ένας εκ των βασικών θεμελίων της κοινωνίας μας, αλλά και με το γεγονός ότι μια οικογένεια του ακριτικού νησιού μας αναγκάζεται να φύγει από τη Γαύδο προκειμένου τα δύο εκ των τριών παιδιών της να είναι σε θέση να μαθητεύσουν σε Γυμνάσιο, κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες -σεβόμενοι την επιθυμία των γονέων να παραμείνουν στη Γαύδο- για την ίδρυση γυμνασιακών τάξεων στο νησί μας.

Παρόλα αυτά, ως Δήμος δεν διαθέτουμε ούτε την κατάλληλη τεχνογνωσία, ούτε την αρμοδιότητα να αποφασίσουμε για το πού είναι ορθό παιδαγωγικά, κοινωνικά και ακαδημαϊκά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους τα παιδιά, κάτι που υπονοείται από την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων με την οποία συμφωνούμε και που από τη μεριά μας ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας που έχει την ευθύνη να αποφασίσει και να πράξει.

Από τη δική μας πλευρά, πέραν όλων των απαραίτητων κινήσεων που έχουμε ήδη κάνει, τονίζουμε πως είμαστε έτοιμοι να πράξουμε και να βοηθήσουμε στην ομαλή μετάβαση των μαθητών μας στη νέα τους σχολική βαθμίδα καθ’ οιοδήποτε τρόπο υποδειχθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Ευχόμαστε ολόψυχα, τα μικρά μας «Γαυδωτάκια» να έχουν πρόοδο, να γεμίσουν τις ψυχούλες τους με εμπειρίες και συναισθήματα, να ανοίξουν τα φτερά τους στο νέο κόσμο που τα περιμένει να τα υποδεχθεί και φυσικά όταν θα είναι έτοιμα να γυρίσουν πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να μεγαλουργήσουν. Η Γαύδος άλλωστε, τους ανήκει!!!

Τέλος θα θέλαμε να απευθυνθούμε στα παιδιά μας:

«Όλη η ζωή είναι μπροστά σας! Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που θα έρθουν στο δρόμο σας, γίνετε μέλη μιας μεγαλύτερης κοινωνίας, γνωρίστε ανθρώπους, μάθετε πράγματα, γίνετε Σωστοί και Χρήσιμοι ΆΝΘΡΩΠΟΙ, καταφέρετε αυτό που ονειρεύεστε! Εμείς θα είμαστε ΕΔΩ στη Γαύδο ΣΑΣ να σας καμαρώνουμε και να προσευχόμαστε για εσάς!!!»

Back To Top