skip to Main Content
Παρουσιάστηκε το βιβλίο “Εξόριστοι στο νησί του θανάτου” στο αίθριο του Ιστορικού Καφέ “Κήπος”

» Παρουσιάστηκε στο αίθριο του Ιστορικού Καφέ “Κήπος”

Το ιστορικό βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού “Εξόριστοι στο νησί του θανάτου. Μαρτυρίες, ντοκουμέντα και δημοσιεύματα για τις εκτοπίσεις αγωνιστών στη Γαύδο” παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο αίθριο του ιστορικού καφέ “ΚΗΠΟΣ” στα Χανιά.

 

Το βιβλίο αφορά στην Γαύδο και όπως ανέφερε ο συγγραφέας «το βιβλίο είναι πλήρες ντοκουμενταρισμένο και ο αναγνώστης, ο φίλος της ιστορίας και ο ερευνητής μπορεί να δει με ακρίβεια στοιχεία και από που αυτά αναφέρονται, τις παραπομπές στη βιβλιογραφία, τα ντοκουμέντα. Δεν είναι αυθαίρετοι συλλογισμοί. Ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει με τους δικούς του στοχασμούς την βασιμότητα αυτής της ιστορικής σύνθεσης. Είναι 217 οι ταυτοποιημένοι εξόριστοι και εξόριστες, γιατί υπάρχουν γυναίκες που μαρτύρησαν στην Γαύδο. Πραγματικά αξίζει τον κόπο όλοι να το γνωρίσουν αυτό το θέμα».

Οσον αφορά για με ποια αφορμή ξεκίνησε η ιστορική έρευνα για την Γαύδο ως τόπο εκτοπισμού ο κ. Δαμασκηνός ανέφερε ότι «είχα κάνει μία δουλειά για τον Μενέλαο Λουντέμη, έναν αγαπημένο προοδευτικό λογοτέχνη και συγγραφέα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η οποία εκδόθηκε το 2017 και ονομαζόταν “Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας” και εκεί ανακάλυψα ότι ο Μενέλαος Λουντέμης είχε και ο ίδιος εκτοπιστεί για τρεις μήνες στην Γαύδο. Όταν παρουσίασα το βιβλίο μου το 2017 στο Σπίτι των Εξορίστων πήρα την απόφαση να ολοκληρώσω μία προεργασία που είχα κάνει. Να παρουσιάσω ποιοι ήταν οι σύντροφοι του Μενέλαου Λουντέμη, ποιες ήταν οι συνθήκες που διαβιούσαν εκεί οι εξόριστοι μιας και είναι γνωστό πως η Γαύδος αποτελούσε την πιο σκληρή εκτόπιση του Μεσοπολέμου. Μακράν χειρότερη από τα άλλα 30 νησιά του Αιγαίου πελάγους που βρέθηκαν εκεί αγωνιστές. Με νεκρούς και πολλούς που υπέφεραν για χρόνια από κακουχίες και άλλα τραύματα»

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Γαύδου, οι εκδόσεις «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» και το βιβλιοπωλείο «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ». Για το βιβλίο μίλησαν οι: Στέλιος Ελληνιάδης, μουσικός παραγωγός, δημοσιογράφος στο ΚΟΚΚΙΝΟ–ΑΘΗΝΑ 105,5FM, Γιάννης Σκαλιδάκης, ιστορικός-ΕΔΙΠ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λίλιαν Στεφανάκη, MSc Δασολόγος-δήμαρχος Γαύδου, Νίκος Χουρδάκης, ψυχολόγος-ομαδικός αναλυτικός ψυχοθεραπευτής και ο Δημήτρης Δαμασκηνός, ιστορικός-συγγραφέας του βιβλίου. Την συζήτηση συντόνισε η σκηνοθέτης Βίκυ Αρβελάκη.

πηγή: Χανιώτικα Νέα

Back To Top