SOS…
Φίλοι και επισκέπτες της Γαύδου,
Βοηθείστε μας να σώσουμε τις αμμοθίνες με δάση κέδρου του νησιού.
Το σπάνιο, πανέμορφο αλλά και ευαίσθητο περιβάλλον διατρέχει κίνδυνο υποβάθμισης και εξαφάνισης από την καταπάτηση, την αυθαίρετη οικειοποίησή του αλλά και ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα που ξεπερνά τις δυνατότητες του τόπου.
- Οι παράκτιες αμμοθίνες αποτελούν ένα δυναμικό αλλά και ευαίσθητο οικοσύστημα. Η σχέση της βλάστησης με το περιβάλλον στις περιοχές αυτές στηρίζεται σε λεπτές ισορροπίες, η διατάραξη των οποίων συχνά επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές.
- Η περιοχή «Άγ.Ιωάνης-Λαυρακάς-Κεδρές» είναι εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος όπου -μεταξύ άλλων- εντοπίζονται ευρήματα κτισμάτων με έντονα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας με κεραμική από την μινωική, μυκηναϊκή έως τη βυζαντινή περίοδο, λαξευτή δεξαμενή, λαξευτές κλίμακες, καθώς και λαξευμένοι χώροι για εξόρυξη δομικού υλικού. Στην περιοχή υπάρχει κεραμικός κλίβανος και ανάμεσα στα ερείπια μοναστηριού του Αγ.Γεωργίου στο ρέμα του Κεδρέ σώζεται τμήμα υπέργειου αγωγού που διοχέτευε νερό από το ρωμαϊκό υδραγωγείο στα δυτικά του Κεδρέ.
- Στην περιοχή εκτείνεται το κλασικό και ελληνιστικό νεκροταφείο που αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ήδη από το 1967 [ΦΕΚ 527/Β/24-8-67].
- Ο κέδρος είναι δασικό είδος με φυσική ομορφιά αλλά αργή ανάπτυξη. Σοβαρές ζημιές προκαλούνται στους κέδρους με την καταστροφή της αναγέννησης (ποδοπάτημα νεαρών φυτών), με το σπάσιμο κλαδιών για άναμμα φωτιάς, την κατασκήνωση κάτω από τη σκιά τους πληγώνοντας επιφανειακές ρίζες και καταστρέφοντας νεαρούς βλαστούς και τον καθαρισμό των «ξερόκλαδων» που όμως είναι ακόμη ζωντανά. Τα κλαδιά και οι ρίζες των κέδρων φαίνονται συχνά ξερά, αλλά δεν είναι. Τα χαμηλότερα, ξερά κλαδιά των δέντρων όταν απομακρύνονται οδηγούν στη αύξηση της έντασης των ανέμων κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και την αιολική διάβρωση της άμμου.
Ο Δήμος Γαύδου καλεί όλους όσους μπορούν να αναγνωρίσουν την μοναδικότητα του νησιού, την περιβαλλοντική και αρχαιολογική αξία του, την ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας και της αειφορίας του να αποφεύγουν και να αποτρέπουν συμπεριφορές που απειλούν τη μοναδικότητα και το παρθένο περιβάλλον του νησιού.