skip to Main Content
Το καλωσόρισμα της Δημάρχου Γαύδου στην 3η Γιορτή Αθλητισμού

Σας καλωσορίζω, για 3η συνεχόμενη χρονιά στη Γιορτή Αθλητισμού της Γαύδου. Στο νοτιότερο αγώνα δρόμου της Ευρώπης!

Βλέπω πολλούς παλιούς φίλους σήμερα! Συνεπείς στο ραντεβού που δώσαμε ένα χρόνο πριν.

Γιατί όσοι είμαστε σήμερα εδώ, συμφωνούμε ότι ο Αθλητισμός κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.

Καλωσορίζουμε τους νέους φίλους που είναι η πρώτη τους συμμετοχή. Να ευχηθούμε και σε σας να χαρείτε την διαδρομή και να απολαύσετε τις ομορφιές του νησιού.

Φίλες και φίλοι,

Ξέρετε πόσες φορές όταν λέω ότι είμαι από τη Γαύδο με ρωτάνε … «μα τι γίνεται εκεί στη Γαύδο;» Όλοι έχουμε ακούσει τη φήμη  που έχει η Γαύδος ως νησί της ελευθερίας. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ελευθεριότητα και όχι ελευθερία. Είναι δύο διαφορετικές έννοιες.

Ο ελεύθερος άνθρωπος ξέρει τα όριά του. Ξέρει ότι η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της
ελευθερίας των άλλων. Βέβαια και η ελληνική πολιτεία από την άλλη μεριά, δεν κάνει και πολλά. Πέρα από τα παχιά λόγια για νοιάξιμο για τους ακρίτες, δεν ασχολείται με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα μικρός και απομονωμένος τόπος.

Σήμερα λοιπόν, θέλουμε να σας παραδώσουμε ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα που σας ζητάμε να το μεταδώσετε όσο μπορείτε πιο
μακριά. Να γίνετε οι πρεσβευτές μας, ο καθένας στον τόπο του. Να διαδώσετε λοιπόν ότι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης υπάρχει μια κουκίδα στο χάρτη. Εκεί μια χούφτα γαυγιώτες, δίνουν καθημερινά μάχες για την επιβίωσή τους, βάζοντας όλες τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν αυτό το κομμάτι γης ζωντανό. Ζωντανό δώδεκα μήνες το χρόνο. Παλεύουν με αντίξοες καιρικές συνθήκες που τους κρατούν απομονωμένους για μέρες, παλεύουν με ελλείψεις σε αγαθά και υπηρεσίες που για τους υπόλοιπους είναι αυτονόητα.

Και να πείτε ότι παλεύουν επειδή το νησί είναι ένα στολίδι που χρειάζεται προστασία για τη διατήρησή του, τόσο για να το χαιρόμαστε εμείς όσο και οι επόμενες γενιές. Η Γαύδος είναι ένας παράδεισος που μπορεί να διασωθεί με ενέργειες αειφορίας (με ενέργειες που δεν ζημιώνουν το περιβάλλον) και όχι βέβαια με ενέργειες άκρατης εκμετάλλευσης. Χρειάζεται μια ισορροπία που κι εμείς την αναζητάμε.

Κι αυτό θα είναι για μας η ανταμοιβή μας και η χαρά μας για τη σημερινή διοργάνωση.

Αγαπητοί αθλητές,

Θα τρέξετε μια ιστορική διαδρομή. Με σημαντικά ευρήματα από διάφορες εποχές. Θα ξεκινήσετε από την πιο γνωστή παραλία του νησιού το Σαρακήνικο, και πηγαίνοντας προς το παρελθόν θα περάσετε μ έ σ α από το σπίτι των εξορίστων. Ξέρετε ότι η Γαύδος λειτούργησε ως τόπος εξορίας από το 1929 μέχρι το 1951 και μάλιστα ήταν η πιο σκληρή εκτόπιση. Θα τρέξετε λοιπόν τη
διαδρομή που ακολουθούσαν οι εξόριστοι για να φτάσουν στο Καστρί.

Θα ανέβετε στη θέση Σιόπατα του λόφου Τσιρμιρί που γίνονται –αρκετά χρόνια τώρα- ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχουν αποδώσει σημαντικά ευρήματα της Νεολιθικής εποχής.

Και στο τέλος της διαδρομής θα περάσετε από το πανέμορφο δάσος… με αμμοθίνες και κέδρους, εδώ στο Σαρακήνικο. Και τέλος θέλω να σας πω γι αυτό εδώ το θεατράκι. Ότι είναι το αποτέλεσμα την λαμπρής ιδέας του πρώην κοινοτάρχη του Θεόφιλου Τσιριντάνη κι ενός ευφυέστατου δασάρχη του Βασίλη του Κασιωτάκη που είχα την τύχη να τους γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί τους. Αυτοί οι δύο λοιπόν σκέφτηκαν να φτιάξουν το θεατράκι για την αποκατάσταση του σκουπιδότοπου της Γαύδου, που ήταν σε αυτήν εδώ τη θέση μέχρι το 2000.

Κλείνοντας, φίλες και φίλοι, να ευχαριστήσω την ομάδα μου στο Δήμο που μόχθησε για αρκετούς μήνες για την άρτια διοργάνωση της 3ης Γιορτής Αθλητισμού.

Να ευχαριστήσω και τους χορηγούς που και φέτος βρίσκονται δίπλα μας, στηρίζοντας τη διοργάνωση …. πιστεύοντας στο όραμα
που έχουμε.

Και να ευχηθώ να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας και τη φετινή εμπειρία.

Καλό αγώνα σε όλους!

Back To Top