Εγκρίθηκε η παραλαβή της Γ΄ φάσης για την υλοποίηση Υποέργου 5 «Παρακολούθηση Ειδών Ορνιθοπανίδας» Της Πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων», του Επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2022″ .
Η διαδικασία τοποθέτησης των διχτυών εφαρμόστηκε για διάστημα 75 ημερών, ξεκινώντας στις 15 Μαρτίου και τελειώνοντας στις 30 Μαΐου. Προγραμματίστηκε ώστε να συμπέσει με την αιχμή της εαρινής μετανάστευσης πάνω από την Κρήτη καθώς από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές/μέσα Μαΐου πιστεύεται ότι ο μεγαλύτερος όγκος της μετανάστευσης περνάει πάνω από τη νότια Μεσόγειο.
Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα του Εθνικού Κέντρου δακτυλίωσης, συμπληρώνοντας για κάθε παγιδευμένο άτομο βασικές πληροφορίες όπως είδος, φύλο, ηλικία, τοποθεσία και ώρα της ημέρας.
Επιπλέον, έγινε συλλογή και πρόσθετων στοιχείων όπως μορφομετρικά χαρακτηριστικά (μήκος φτερού, τρίτο ερετικό φτερό, μήκος ουράς, μήκος ταρσού, μήκος από το ράμφος έως το φτερό καθώς και το κρανίο καθώς και το βάθος και το πλάτος του ράμφους) και τη φυσιολογική κατάσταση
(λίπος και μυϊκή βαθμολογία, βάρος).
Συνολικά δακτυλιώθηκαν 3103 άτομα από 74 είδη. Το πιο συχνά παγιδευμένο είδος πουλιού ήταν το Hirundo rustica ή σταβλοχελίδονο (15,5%) με 481 άτομα, ένα κοινό μεταναστευτικό είδος που έχει μεγάλο εύρος εξάπλωσης σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός του φαίνεται να μειώνεται, εξακολουθεί να αξιολογείται ως είδος που αντιμετωπίζει ελάχιστη ανησυχία λόγω των εναπομεινάντων μεγάλων πληθυσμών του. Το δεύτερο πιο συχνά παγιδευμένο είδος πουλιού ήταν η Sylvia borin ή κηποτσιροβάκος (14,44%) με 448 άτομα, επίσης ένα είδος πουλιού μακρινών αποστάσεων με ευρεία αναπαραγωγική κατανομή σε όλη τη βόρεια και εύκρατη Ευρώπη (όχι στην Ελλάδα) που διαχειμάζει επίσης στην υποσαχάρια Αφρική, κυρίως στις τροπικές περιοχές γύρω και νότια του Ισημερινού. Μεταξύ άλλων στα δίχτυα παγιδεύτηκαν ένας αξιοσημείωτος αριθμός Sylvia communis (217 άτομα, 7%), Muscicapa striata (214 άτομα, 6,9%) Anthus trivialis (126 άτομα, 4%) και Ficedula hypoleuca (129 άτομα, 4,16%), τα οποία διαχειμάζουν στην υποσαχάρια Αφρική και αναπαράγονται σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Η διαπίστωση ότι στη Γαύδο διαβιούν 74 είδη μεταναστευτικών πουλιών μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων, καθώς και η κακή φυσιολογική τους κατάσταση υποδηλώνουν έντονα ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα διατήρησης για το νησί, καθώς ένας σημαντικός αριθμός πτηνών προστατεύεται από εθνικές και διεθνείς συμβάσεις που έχουν επικυρωθεί από την Ελλάδα. Τα μέτρα διατήρησης πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπίσουν την υπερβόσκηση, την παροχή γλυκού νερού, τη φύτευση καρποφόρων δέντρων όπως τα σύκα, που κάποτε ήταν πολύ διαδεδομένα σε όλο το νησί (όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής), καθώς και την απομάκρυνση δεκάδων άγριων γατών.
ΠΗΓΗ:
ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΑΜΑΡΙΑ ΚΑΙ Π.Π. ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Newsletter Τεύχος# 12