skip to Main Content
Τρέχοντας ΜΑΖΙ μας στη Γαύδο – Με μεγάλη επιτυχία η 1η Γιόρτη Αθλητισμού

Δόθηκε το «ραντεβού» για τον 2ο Αγώνα

Με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο 1ος Αγώνας Γαύδου στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.

Οι συμμετέχοντες που προέρχονταν από τους κατοίκους της Γαύδου, απ’ όλους τους νομούς της Κρήτης, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα ξεπέρασαν τους 150, ένα όριο που είχε τεθεί από την οργανωτική επιτροπή και μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες υπερκαλύφθηκε!

Νικητές της μεγάλης Γιορτής Αθλητισμού Γαύδου αναδείχθηκαν:

Στην κατηγορία Ανδρών:

1) Μιλτιάδης Καμπιτάκης, 0:30:39.443

2) Νικόλαος Καμπιτάκης, 0:31:27.950

3) Χρήστος Ταλλας, 0:32:57.736

Στην κατηγορία Γυναικών:

1) Μαρία Μαννιάνα Μιγάδη, 0:48:00.036

2) Μαριάννα Γαλεράκη, 0:50:10.213

3) Δανάη Αρβανίτη, 0:50:37.190

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στο παρακάτω link: https://results.chronolog.gr/resultsv3.aspx?ev=bc33ce44c21d948294064a4955663932&pp=c9f1&c=0

Τις απονομές των μεταλλίων έκαναν οι: Δήμαρχος Γαύδου κα Στεφανάκη Λίλιαν, εκ μέρους της ΑΝΕΝΔΥΚ Seaways ο Αντιδήμαρχος κ. Μαραβελάκης Σταύρος, ο ιερέας του νησιού Μπικογιαννάκης Μανώλης, ο πρώην Δήμαρχος Γαύδου κ. Λαμπάκης Στρατής, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αρκαλάκης Θεοχάρης και ο πυροσβέστης του νησιού κ. Χατζάκης Μανώλης.

Σε ότι αφορά τον παιδικό αγώνα του ενός χιλιομέτρου, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παιδιά τερμάτισαν ΜΑΖΙ δείχνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι η συμμετοχή και η ευγενής άμιλλα είναι δυο βασικές και θεμελιώδεις αρχές του ευ αγωνίζεσθε!

Η Δήμαρχος Γαύδου κα Λίλιαν Στεφανάκη στην ομιλία της στην έναρξη των αγώνων τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο Σκοπός της σημερινής διοργάνωσης είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους του  νησιού  αλλά και σε ανθρώπους απ΄ έξω όπως λέμε εμείς, να συμμετάσχουν σε μια αθλητική γιορτή μαζικής συμμετοχής.

Επιπλέον …να δοθεί η ευκαιρία στους αθλητές να γνωρίσουν την περιβαλλοντική ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του νησιού και η διοργάνωση να συμβάλει στην ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.

Προσδοκία μας είναι η Γιορτή Αθλητισμού στη Γαύδο να γίνει θεσμός και η μεγάλη ανταπόκρισή σας μας κάνει βέβαιους γι αυτό.

Θα ήθελα κατ αρχάς να ευχαριστήσω από καρδιάς την οργανωτική επιτροπή που με πολύ κόπο αλλά και πολύ μεράκι δούλεψαν για την προετοιμασία της σημερινής διοργάνωσης. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης τον Περιφερειάρχη τον κ. Αρναουτάκη και τους συνεργάτες του που πάντα είναι στο πλευρό μας.

 Πολλές ευχαριστίες στο μέγα χορηγό μας, στην ΑΝΕΝΔΥΚ seaways που χωρίς τη συνδρομή της θα ήταν δύσκολο να γίνει αυτή η γιορτή.

 Στο ΚΤΕΛ Χανίων- Ρεθύμνου, στα νερά ΣΑΜΑΡΙΑ, στο ελαιουργείο Γαλανός, στην ΚΑΡΑΒΑΡΑΚΗΣ SYSTEMS, στο εταιρία BELLA FRUTTA, στο ΙΑΣΙΣ Γαβριλάκης και ιδιαίτερα στο γιατρό κ. Μαραγκουδάκη, στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο ΧΑΝΙΩΝ και στις επιχειρήσεις του νησιού στο GAVDOS PRINSESS, στο ΜΕΤΟΧΙ,  στο Panorama, στην KIKI, στην ταβέρνα ΧΕΛΩΝΑ, στο Gavdos boat trips, στο STELLA BAKERY,  και ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κανένα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Ανδρέα Ανδρουλιδάκη που με την καθοδήγησή του  και τη θετική του διάθεση έγιναν οι προετοιμασίες του σημερινού αγώνα. 

Και βέβαια θα ήταν παράληψη να μην ευχαριστήσω τους εθελοντές από το νησί αλλά και επισκέπτες που αυθόρμητα προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις εργασίες της διοργάνωσης. 

Να ευχαριστήσουμε και όλους εσάς που είστε έτοιμοι να αγωνιστείτε αλλά και σε εκείνους που θα ήθελαν να βρίσκονται σήμερα μαζί μας αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση συμμετοχής στον αγώνα.

Να σας πω εδώ ότι οι συμμετοχές καλύφθηκαν σε 3 μόλις μέρες. Η αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας για το νησί μας δίνει δύναμη και την πεποίθηση ότι…….κι αν ζούμε απομακρυσμένα δεν είμαστε μόνοι.

Το νησί, όπως πολλοί ξέρετε, είναι ένας περιβαλλοντικός και αρχαιολογικός θησαυρός και είναι κοινή διαπίστωση και όχι δική μου άποψη, ότι το νησί έχει μια μαγεία. Είναι ενταγμένο εξολοκλήρου στο δίκτυο NATURA με μεγάλο τμήμα του να είναι χαρακτηρισμένο ως  περιοχή απολύτου προστασίας.

…Πάνω και πέρα από όλα, η Γαύδος είναι ένας παράδεισος και πρέπει να διασωθεί με ενέργειες ανάδειξης και προστασίας ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.… Ο στόχος μας είναι η αειφορική διαχείριση ώστε να παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές αυτό το φυσικό περιβάλλον που κληρονομήσαμε.

Δυστυχώς η ελλιπής πληροφόρηση κάποιων, η αδιαφορία και η έλλειψη σεβασμού για τον τόπο που τους φιλοξενεί μας κάνουν να ανησυχούμε για το μέλλον του νησιού. Όμως, όπως αναδεικνύουμε το νησί μας με δράσεις και εκδηλώσεις, έτσι είμαστε αποφασισμένοι και να το προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια αναφορά για το στόχο μας όσον αφορά στην καθαριότητα και το μοτό μας:

 ΓΑΥΔΟΣ …ΚΑΘΑΡΟ ΝΗΣΙ.

Φέτος, οι προσπάθειες μας ανταμείφθηκαν με το βραβείο ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. Αποδείξαμε ότι με τη συνεργασία όλων μπορούμε να διαχειριστούμε ορθολογικά τα απορρίμματα του νησιού και να πετύχουμε πολύ ψηλά ποσοστά ανακύκλωσης.

Έτσι λοιπόν, ζητάμε τη συμμετοχή σας και το σεβασμό όλων για αυτόν εδώ τον τόπο… Απολαύστε τα δώρα της φύσης, γίνετε ένα με αυτήν, αλλά μην λειτουργήσετε εις βάρος της…».

Κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε:

Η συμμετοχή σας, στους 1ους Αγώνες Γαύδου σηματοδοτεί το γεγονός πως ο αθλητισμός δεν έχει σύνορα. Πως παραμένει η διαχρονική αξία που κινητοποιεί τον άνθρωπο, που αναδεικνύει την αγάπη για τη ζωή, την επιμονή την ώρα της προσπάθειας, το σεβασμό στον συναγωνιστή και βέβαια την αγάπη για τον τόπο που φιλοξενεί τον «ωραίο αγώνα».

Με αυτό το δεδομένο, ως Περιφέρεια Κρήτης, χαιρετίζουμε την προσπάθεια όλων, αθλητών και διοργανωτών, στο πλαίσιο των σημερινών αγώνων. Των αγώνων της ακριτικής Ελλάδας. Των αγώνων της Γαύδου, του  νοτιότερου ελληνικού και ευρωπαϊκού έδαφος.

Μέσα στα καταγάλανα νερά του λιβυκού πελάγους, η συγκεκριμένη γιορτή αθλητισμού αποκτά ιδιαίτερους συμβολισμούς, καθώς μια αθλητική διοργάνωση αναδεικνύει, παράλληλα,  τη μοναδική ομορφιά του ακριτικού νησιού και ταυτόχρονα τονίζει την αξία της ενίσχυσης του δεσμού με το φυσικό περιβάλλον, την ισορροπία των σωματικών και των πνευματικών δυνάμεων του ανθρώπου.

Στο νησί που μνημονεύεται στον Ηρόδοτο, στον Όμηρο, στις Πράξεις των Αποστόλων, στο νησί που αποτελεί μια κιβωτό ιστορίας στο πέρασμα των αιώνων, οι συμμετέχοντες αθλητές στους αγώνες, θα βιώσουν μοναδικές εμπειρίες και βεβαίως θα απολαύσουν τη μοναδική φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων που τους υποδέχονται σήμερα.

Στο Δήμο Γαύδου, σε όλους τους φορείς που υποστηρίζουν τη διοργάνωση εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια για την άριστη προετοιμασία των αγώνων”.

Ο τερματισμός των αθλητών σήμανε την έναρξη μιας μεγάλης γιορτής με εδέσματα, μουσική και άφθονο …κέφι και χορό στο δημοτικό σχολείο της νήσου!

Την εκφώνηση του Αγώνα έκανε ο κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, «ψυχή» της διοργάνωσης και ένας εκ των βασικών συντελεστών της επιτυχούς διεξαγωγής της Γιορτής Αθλητισμού Γαύδου, η οποία δίχως τους εθελοντές δεν θα ήταν ίδια! Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά για να βγει το «όνειρο» της Δημοτικής Αρχής Γαύδου αληθινό, που πίστεψε εξ αρχής ότι στο νησί αξίζουν δράσεις αθλητικού χαρακτήρα και παράλληλα ανοίγοντας το δρόμο του αθλητικού τουρισμού!

Από τη μεγάλη γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει και μια ανάλογη μαντινάδα “βγαλμένη” από τον κ. Στρατή Λαμπάκη:

Σήμερα σ’ έχω τσ’ όρεξης

όλης της Γης τα πλούτη

μέρα δεν εξημέρωσε

καλύτερη από τούτη

Η ευρεία συμμετοχή, αλλά και η επιτυχής διεξαγωγή του 1ου Αγώνα Δρόμου Γαύδου καθόρισε το ραντεβού για το επόμενο έτος στον 2ο Αγώνα Δρόμου, σ’ έναν αγώνα που είμαστε σίγουροι πως και πάλι δεν θα λείψει κανείς!

Back To Top